zondag 24 januari 2016

Rabarbertaart


Het is weer volop de tijd voor rabarber, en vorig jaar maakte ik daar voor het eerst een taart mee. Nu hadden we gisteren het een en ander aan familie over de vloer (alvast moederdag gevierd), dus leek het me wel leuk om de taart nog een keer te maken. Die viel nog in de smaak ook, en omdat vorig jaar op mijn blog al gevraagd werd om het recept komt ie hier:

Je hebt nodig voor het deeg:
- 100 g. suiker (ik gebruikte ruwe rietsuiker)
- 125 g. boter
- 1 ei
- 250 g bloem (ik heb ca 3/4 witte en 1/4 volkoren gebruikt)
- 2 tl bakpoeder (1/2 zakje)
Voor de vulling:
- 750 g rabarber
- 6 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 pakje puddingpoeder vanille voor kookpudding (dr. Oetker)
(evt. 50 g. grofgehakte hazelnoten, ik heb dat niet gedaan)

Kneed de ingrediƫnten van het deeg tot een bal en laat deze in de koelkast een half uur rusten. Was de rabarber en snijd 'm in stukjes van 2 cm. Doe de rabarber met de gewone suiker en een kwart liter water in een pan en laat even opkoken tot de rabarber een beetje zacht wordt. Laat in een vergiet uitlekken en vang het kookvocht op. Voeg de vanillesuiker aan het vocht toe en vul aan met water tot een halve liter. Kook hier met het pakje puddingpoeder een vla van en roer de rabarber hier voorzichtig doorheen.

Doe het deeg in een ingevette spring- of vlaaivorm, met een opstaand randje. Giet de vulling erop en eventueel nog de hazelnoten. Bak ca. 50 minuten op 180 graden.


Het recept komt uit het tijdschrift Bloemen & Planten van mei 2011. De schrijfster van het Moestuingedeelte kreeg het recept van een Duitse waardin. Zelfs mijn kleine neefje van bijna 2 jaar zei na de eerste hap 'meer!' 

(2012)

2016: Intussen heb ik deze al vaker gemaakt, en wordt er ook wel door gasten naar gevraagd... dus deze mocht ook mee verhuizen naar het keukenblog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten