zondag 24 januari 2016

Arretje Cake


Een succesrecept uit mijn moeders keuken, ze heeft het heel wat keertjes gemaakt, en nu maak ik het ook weer af en toe. Niet erg geweldig voor de lijn, maar fantastisch lekker. Mijn moeder vertelde dat ze het ook maakte voor mijn doopdienst voor de familie die na de dienst kwam koffiedrinken. Toen ik belijdenis deed vond ik het dan ook wel heel passend dit ook weer te serveren (is ook alweer een paar jaartjes geleden)...


Deze plaatste ik ik 2012 al op mijn andere blog. Tijdens mijn zwangerschap heb ik het maar niet gemaakt/gegeten omdat er dan toch rauwe eieren in zitten, maar het was een van de eerste recepten die ik weer maakte zo gauw er geen baby meer in mijn buik zat. De rest van de eetregels kostten me geen moeite, maar deze miste ik toch wel. Dus deze hoort nog steeds bij de favorieten, en moet hier dus ook terug komen.

Volgend Wikipedia gebruikte de Nederlandse OlieFabrieken (NOF) een stripfiguurtje Arretje Nof als promotie. (Ik meen zelfs dat er nog wat van die stripboekjes bij mijn ouders moeten liggen.) Ook brachten ze recepten uit, en het 100e recept was dat van Arretje cake. Geen idee of mijn moeder het oorspronkelijke recept gebruikte of niet, maar zo leerde ze het mij:

Je hebt nodig voor een halve cake/kleine cakevorm:
- 250 g. roomboter
- 200 g. suiker (maar iets minder kan heel goed)
- 2 à 3 volle eetlepels cacao (50 g)
- 1 à 2 eieren (afhankelijk van de maat)
- 200 g biscuitjes (gewoon van die goedkope marietjes of zo)
- evt. een borrelglaasje rum/koffielikeur

Breek de biscuitjes in kleine stukjes. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuurtje. Klop de eieren met de suiker schuimig. Doe lepel voor lepel de cacao daardoor. Roer de gesmolten boter erdoor. Voeg dan de biscuitjes toe en roer alles door elkaar. Bekleed een kleine cakevorm met aluminium folie, doe het mengsel daarin en laat in de koelkast opstijven. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt.

Enne... niet vechten wie de kom uit mag likken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten