zondag 24 januari 2016

Appels met kruipers


Op speciaal verzoek hier het recept voor een ouderwets Betuws streekgerecht: appel met bonen, of appels met kruipers zoals het ook wel genoemd wordt. Wij aten het vroeger regelmatig en ik was er gek op. Ik had het zelf eigenlijk nog nooit gekookt, maar nu ik een deel van mijn boontjes te dik had laten worden, leek me dat een goed moment het toch eens te proberen.


Je hebt nodig:
- (dikke) sperciebonen
- zoete appels (bijvoorbeeld Bloemée)
- stukje rookspek (ik heb het zelf weggelaten, had het niet in huis)
- rookworst
- 2 à 3 eetlepels suiker


Doe dit alles in een grote pan en breng het aan de kook, laat dan 2 tot 2 1/2 uur zachtjes koken. Wij aten het met gekookte aardappels erbij.




Eet smakelijk!

Pepernotenvla


Dit is wat wij graag maken van overgebleven pepernoten:


Maak custardvla van een liter volle melk (halfvolle kan ook, maar zit veel sneller vast aan de bodem van je pan). Gebruik de hoeveelheden op het pak custard voor vla (ik geloof 80 gram custard 40 gram suiker + een zakje vanillesuiker doe ik voor deze vla).


Als je de custard en de suiker aan de kokende melk hebt toegevoegd, breng je alles weer aan de kook, voeg dan een paar handenvol pepernoten (kruidnootjes) toe, wat kaneel. Op het laatst kun je ook nog wat hagelslag toevoegen.


Als je een hekel hebt aan een vel over je pap, strooi dan wat suiker erop, of dek 'm af met plastic folie. 


Ik vind 'm zelf warm al lekker, manlief eet 'm liever koud. Het kan dus allebei.

2016: hé afgelopen seizoen voor het eerst niet gemaakt, geloof ik... nou ja, dit jaar beter!

Chocolade truffels


2012:
Dit weekend maakte ik deze chocolade truffels, naar een recept uit een oud blaadje van de Super.

Je hebt nodig:
- 150 ml slagroom
- 1 eetlepel roomboter
- 175 gram pure chocolade
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 eetlepel poedersuiker

Breng de slagroom met boter aan de kook. Brokkel de chocolade, schenk de slagroom erover en roer tot de chocolade is gesmolten. Laat in de koelkast opstijven (dat duurt best wel lang!)
Meng de cacaopoeder met de poedersuiker en strooi een beetje cacaopoeder op je koude handen
Schep met een dessertlepel ca. 10 truffels uit het chocolade mengsel. Rol ze snel in de handen tot ovale truffels en rol ze door het cacao-suikermengsel.

Het duurde langer dan ik had verwacht voor het stevig genoeg was om de truffels te vormen, maar ze smaken heerlijk!


2016 Intussen deze ook al vaker gemaakt, dus ook hier!

IJskoffie


Een van m'n zomer favorieten: ijskoffie. Ik heb diverse manieren en recepten uitgeprobeerd, maar deze methode is favoriet.


Wat heb je nodig? Een halve liter melk, oploskoffie, iets van zoetigheid (hoewel ik warme koffie zonder zoet drink) en een schudbeker (ik gebruik een quickshaker van Tupperware).

Doe de melk in de shaker, 5 theelepels oploskoffie erbij, en dan 1 schepje suiker, of een kneepje agavesiroop.


Goed schudden, even laten aanzakken en dan nog een keer goed schudden, zodat alle koffie is opgelost.

Schenk in een groot glas - en genieten maar!

Rabarbertaart


Het is weer volop de tijd voor rabarber, en vorig jaar maakte ik daar voor het eerst een taart mee. Nu hadden we gisteren het een en ander aan familie over de vloer (alvast moederdag gevierd), dus leek het me wel leuk om de taart nog een keer te maken. Die viel nog in de smaak ook, en omdat vorig jaar op mijn blog al gevraagd werd om het recept komt ie hier:

Je hebt nodig voor het deeg:
- 100 g. suiker (ik gebruikte ruwe rietsuiker)
- 125 g. boter
- 1 ei
- 250 g bloem (ik heb ca 3/4 witte en 1/4 volkoren gebruikt)
- 2 tl bakpoeder (1/2 zakje)
Voor de vulling:
- 750 g rabarber
- 6 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 pakje puddingpoeder vanille voor kookpudding (dr. Oetker)
(evt. 50 g. grofgehakte hazelnoten, ik heb dat niet gedaan)

Kneed de ingrediënten van het deeg tot een bal en laat deze in de koelkast een half uur rusten. Was de rabarber en snijd 'm in stukjes van 2 cm. Doe de rabarber met de gewone suiker en een kwart liter water in een pan en laat even opkoken tot de rabarber een beetje zacht wordt. Laat in een vergiet uitlekken en vang het kookvocht op. Voeg de vanillesuiker aan het vocht toe en vul aan met water tot een halve liter. Kook hier met het pakje puddingpoeder een vla van en roer de rabarber hier voorzichtig doorheen.

Doe het deeg in een ingevette spring- of vlaaivorm, met een opstaand randje. Giet de vulling erop en eventueel nog de hazelnoten. Bak ca. 50 minuten op 180 graden.


Het recept komt uit het tijdschrift Bloemen & Planten van mei 2011. De schrijfster van het Moestuingedeelte kreeg het recept van een Duitse waardin. Zelfs mijn kleine neefje van bijna 2 jaar zei na de eerste hap 'meer!' 

(2012)

2016: Intussen heb ik deze al vaker gemaakt, en wordt er ook wel door gasten naar gevraagd... dus deze mocht ook mee verhuizen naar het keukenblog.

Arretje Cake


Een succesrecept uit mijn moeders keuken, ze heeft het heel wat keertjes gemaakt, en nu maak ik het ook weer af en toe. Niet erg geweldig voor de lijn, maar fantastisch lekker. Mijn moeder vertelde dat ze het ook maakte voor mijn doopdienst voor de familie die na de dienst kwam koffiedrinken. Toen ik belijdenis deed vond ik het dan ook wel heel passend dit ook weer te serveren (is ook alweer een paar jaartjes geleden)...


Deze plaatste ik ik 2012 al op mijn andere blog. Tijdens mijn zwangerschap heb ik het maar niet gemaakt/gegeten omdat er dan toch rauwe eieren in zitten, maar het was een van de eerste recepten die ik weer maakte zo gauw er geen baby meer in mijn buik zat. De rest van de eetregels kostten me geen moeite, maar deze miste ik toch wel. Dus deze hoort nog steeds bij de favorieten, en moet hier dus ook terug komen.

Volgend Wikipedia gebruikte de Nederlandse OlieFabrieken (NOF) een stripfiguurtje Arretje Nof als promotie. (Ik meen zelfs dat er nog wat van die stripboekjes bij mijn ouders moeten liggen.) Ook brachten ze recepten uit, en het 100e recept was dat van Arretje cake. Geen idee of mijn moeder het oorspronkelijke recept gebruikte of niet, maar zo leerde ze het mij:

Je hebt nodig voor een halve cake/kleine cakevorm:
- 250 g. roomboter
- 200 g. suiker (maar iets minder kan heel goed)
- 2 à 3 volle eetlepels cacao (50 g)
- 1 à 2 eieren (afhankelijk van de maat)
- 200 g biscuitjes (gewoon van die goedkope marietjes of zo)
- evt. een borrelglaasje rum/koffielikeur

Breek de biscuitjes in kleine stukjes. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuurtje. Klop de eieren met de suiker schuimig. Doe lepel voor lepel de cacao daardoor. Roer de gesmolten boter erdoor. Voeg dan de biscuitjes toe en roer alles door elkaar. Bekleed een kleine cakevorm met aluminium folie, doe het mengsel daarin en laat in de koelkast opstijven. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt.

Enne... niet vechten wie de kom uit mag likken!

woensdag 20 januari 2016

Bananenbrood


Al diverse keren kwam ik op Facebook de kreet bananenbrood tegen, ik heb ook wel eens wat geprobeerd, maar dat werd erg droog. Maar gisteren kwam ik weer wat tegen, en ik had nog een paar erg rijpe bananen liggen, dus toch weer geprobeerd - en deze keer wel met succes. Er stond niet bij waar het recept vandaan kwam, ik heb er toch ook weer mijn eigen draai aan gegeven, dus kan ik hier wel beschrijven hoe ik het heb gedaan.

Je hebt nodig:
- 3 eieren
- 3 1/2 banaan
- 100 g bloem (ik gebruikte amandelmeel)
- 60 g havermout
- toevoeging naar keuze (ik voegde fijn gehakte noten toe, en stukjes gedroogde appel met kaneel)
(suggesties uit het recept zijn nog: framboosjes, cacao, kokos)

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de eieren met de bananen, voeg dan de rest toe.
Giet het mengsel in een cakeblik en bak 45 minuten in de oven.

Warm uit de oven érg lekker, maar ook afgekoeld nog goed te eten. Mijn dochter van anderhalf keek wel even bedenkelijk bij de eerste hap, maar al snel begon ze er toch goed van te eten.


Een nieuw blog

Af en toe was het op mijn andere blog (Atelier) De Handwerktuin al te lezen, ik probeer wel eens recept uit, en liefst iets 'gezonds', hoewel ik ook wel eens kies voor iets dat vooral lekker lijkt, simpel te maken, en wat minder gezond. Maar het gebeurt me te vaak dat ik dat recept dan niet meer terug kan vinden als ik later nog eens denk dat ik het wel eens wil proberen.

Voor ik zwanger werd, was ik goed bezig. Ik kocht geen koek/snoep meer, maar maakte alles zelf (dan kun je makkelijker minder/andere suiker gebruiken, betere vetten, volkoren producten ed.). Tijdens de zwangerschap was ik deels te moe, en deels smaakte het betere eten me juist niet, dus toen raakte het flink in het slob. Intussen is onze dochter anderhalf, en staan we af en toe al samen in de keuken. Ook voor haar zoek ik natuurlijk naar gezondere maar vooral wel lekkere recepten.

Ik heb natuurlijk wel een (ouderwetse) map met uitgeprinte recepten, maar niet alles raakt daarin. Ik heb ook een Pinterest bord gewijd aan recepten, maar daar weet ik soms niet meer welke ik nu had gemaakt en een succes was, en welke het toch niet helemaal is. En soms verdwijnen dan ook nog de links achter de recepten, dus dat werkt ook niet.

En zo bedacht ik dat ik best een apart blogje ervoor kan maken, daar kan ik labels geven aan de recepten, zodat ik het makkelijker terug vind, fotootje erbij...

 De bron van recepten wordt vermeld (internet of uit een boek) met wat ik dan eventueel aanpas, en soms zul je een compleet recept aantreffen. Op mijn andere blog staan er een paar die ik ook hierheen ga verhuizen.

En wie weet zijn er wel mensen die het leuk vinden mee te lezen. Van harte welkom!